Mijn drie uitdagingen van 2020 tot nu

“Zouden we 2020 over een paar jaar niet met z’n allen al vergeten zijn?”
“Nee, ik denk dat het sterk afhankelijk is van de impact van deze tijd op jouw leven.”
“Je hebt gelijk.”

Het zijn die momenten waarover je anderen vertelt en waar je naar teruggaat in jouw gedachten, die je het meest bij zullen blijven. Sommige dingen – sportevenementen, congressen, feesten – zijn dit jaar stilgevallen, geannuleerd of verplaatst. Maar 2020 heeft mij ook veel gebracht, en het jaar is nog niet over! Ik heb de tijd genomen om stil te staan bij hoe ik mij verder kan ontwikkelen. Graag neem ik je mee in hoe ik mezelf dit jaar heb uitgedaagd.

1. Een nieuwe wereld in Berlijn

Ik ben in een nieuwe prestatieomgeving gedoken: de wereld van professionele League of Legends. Een uiterst competitieve wereld die nooit stilstaat. Ik heb mijn vertrouwde omgeving in Alkmaar achter mij gelaten om in-house met de players en coaches te werken in Berlijn. Als oud-schaatser en een in de traditionele sporten geschoolde sportpsycholoog lag voor mij de uitdaging in het leren over esports en alles wat eromheen gebeurt. Ik heb mij daarom verdiept in de esports-taal, cultuur en levensstijl van spelers en coaching staff. Dit ging niet van de een op de andere dag, maar de aanhouder wint. Het is fantastisch om te werken met een team dat speelt in de LEC! Wat zou jij willen weten over mijn werk als sportpsycholoog in de LEC?

2. “Jullie gaan nu in tweetallen oefenen.” “Wat? Nu al? Help!”

In februari heb ik een tweedaagse Spotlight Practitioner Training gevolgd. Spotlight is een profiling tool die inzicht geeft in iemands prestatievoorkeuren en laat zien hoe gedrag verandert als er iets te winnen of verliezen valt. Zo’n nieuwe tool krijg je in de vingers door veel te oefenen met medecursisten. Heel leuk, maar ook spannend. Juist door direct de sprong te wagen, merkte ik dat het me steeds beter lukte. Dit gaf vertrouwen. Het profiel helpt mij niet alleen om jou beter te leren kennen, maar helpt vooral jou om jezelf beter te leren kennen. Zo kunnen we nog effectiever werken met en aan jouw sterktes en zwaktes. Wat is jouw voorkeursgedrag en waar moet jij meer energie voor inleveren?

3. “Maar ik kan helemaal niet tekenen…”

Aldus mijn kritische innerlijke stem.
De tweede cursus die ik dit jaar volgde pushte mij flink uit mijn comfortzone. Een Visual Thinking course. Persoonlijk link ik deze woorden aan de mentale vaardigheid van visualisatie, maar dat is slechts een onderdeel ervan. Bij Visual Thinking gaat het om het visueel maken van iets abstracts door tekeningen en beelden. Ik wilde graag een nieuwe vaardigheid leren en ik wilde voelen wat mijn sporters soms voelen: onzekerheid. Tien weken heb ik mij samen met een groepje andere sportpsychologen gebogen over hoe we mentale concepten visueel kunnen maken. Een tikkeltje onwennig deelde ik mijn creaties, maar ik verwelkomde de feedback die ik kreeg. Juist door die kritische blik van mijzelf en anderen werden mijn tekeningen beter. Ook heel tof: mentale ontwikkeling is lastig meetbaar, maar in tekeningen zie je dat heel goed terugkomen. Waar heb jij je de afgelopen tijd in ontwikkeld?

Hoe heb jij jezelf de afgelopen tijd uitgedaagd? Misschien heb je ook iets nieuws geleerd of heb je uitgebreid stilgestaan om te reflecteren op de afgelopen maanden. Ben je benieuwd naar jouw prestatievoorkeur of hoe jij kunt leren om beter te presteren? Neem dan contact met mij op via info@bernadetteramaker.com, stuur mij een DM of bel mij op +31620623586.