zenuwen

Ik ben zo zenuwachtig, daar wil ik echt vanaf!

“Ik was echt wel gespannen hiervoor. Het is spannend en wennen allemaal.” 
– Esmee Visser over haar debuut in de A-groep van de wereldbekerwedstrijden.

 

“Ik ben niet rustig… Ik ben wel zenuwachtig van tevoren maar dat heb ik juist wel nodig. Dat houdt mij scherp.”
– Jutta Leerdam over haar 1000 meter kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijden.

 

“Welke race ik ook rijd, ik ben voor de start altijd onwijs zenuwachtig. Als ik op de wedstrijddag wakker word, hoop ik altijd maar één ding. Dat het zo snel mogelijk avond wordt, zodat het allemaal achter de rug is. (…) Het gekke is dat ik ook weer niet zonder die spanning kan. Ik voel me er absoluut niet prettig bij. En toch heb ik het echt nodig om hard te rijden.”
– Patrick Roest over de spanning die hij ervaart voor wedstrijden.

(Noordhollands Dagblad, 17 november 2018)

 

Op televisie lijkt het alsof goed presteren deze sporters makkelijk afgaat. Zij zijn zo goed, zij hoeven niet zenuwachtig te zijn. Of juist wel?

Zenuwen en spanning voelen bij wedstrijden hoort bij sport. Het is normaal om deze gevoelens te ervaren op dit soort momenten. Ik ben ervan overtuigd dat deze gevoelens juist laten zien dat je presteren belangrijk vindt.

Het gaat er vooral om hoe deze toppers omgaan met hun zenuwen. Hoe zij deze spanning interpreteren en kunnen gebruiken in hun voordeel. Leerdam spreekt erover dat de zenuwen haar scherp houden. De zenuwen maken haar alert. Juist die alertheid helpt haar beter te presteren. Dat kun jij ook leren.

 

“Good athletes perform well when they feel good. Great athletes perform well no matter what they feel.” – Jonah Oliver

 

Wil jij beter leren omgaan met jouw zenuwen en nog beter presteren mét jouw zenuwen? Daar kan ik jou bij helpen! Neem contact met mij op via info@bernadetteramaker.com of plan een afspraak met mij in.